Son 10 yılda, Türkiye’de yabancıların çalışma esaslarına ilişkin düzenlemeler iyi yönde geliştirmeler göstermiştir. Türkiye’de yaşamak ve çalışmak isteyen yabancılar, geliştirilen yasalar sayesinde artık çok daha fazla imkâna sahiptir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, son iki yılda 104.915 çalışma iznini onaylamıştır. Çoğu başvuru, Türkiye’nin en önemli ve kalabalık şehri olan İstanbul’dan yapılmıştır. Bu noktada yabancıların Türkiye’deki çalışma prosedürlerini iyi bilmiyor olmaları bazı iş fırsatlarını değerlendirememelerine de sebep olmaktadır. 

Yabancıların iş hayatına başlarken yaşadıkları problemlerin en aza indirilmesini sağlamak amacıyla Bağcılar Sosyal Koruma Masası önderliğinde “Çalışma Hayatına Dair Doğru Bilgiler” başlığı altında mentorlük çalışması gerçekleştirildi. Mülteci ve yerel halktan katılımcılarla düzenlenen çalışmada, kişilere Türkiye’deki çalışma hayatı hakkında bilgiler verilmesinin yanı sıra, çalışma hayatında karşılaşabilecekleri sorunlar, çözüm önerileri, kurallar ve prosedürler hakkında bilgiler verildi.

Suriyeli Hussam Rajab tarafından verilen ve 4 hafta süren eğitimde, katılımcılara, Türk Mevzuatına tabi işyerlerinde çalışacaklar için geçerli çalışma hayatına dair önemli düzenlemeler, iş sağlığı ve güvenliği konusu, yabancılara çalışma izni alma yükümlülüğü, geçici koruma sağlanan yabancıların çalışması, yasak meslekler, iş ve sağlık sigortası hakkında bilgiler verildi. 

Çalışmanın dördüncü ve son haftasında ise, özgeçmiş hazırlama teknikleri, sağlıklı iş görüşmeleri, Türkiye'deki çalışma prosedürleri, Çalışanların Hak ve Sorumlulukları, İşverenin Hak ve Sorumlulukları gibi konuları ele alındı. Ayrıca programın sonunda katılımcılar İŞ-KUR’a yönlendirilerek, İŞ-KUR’a kayıt yaptırmaları için kendilerine destek olundu.