Müziğin ‘insana sesler aracılığıyla kendini ifade etme olanağı veren sanat’ tanımı insanın müzik ile arasındaki bağın temelini açıklamaktadır. Müzik, evrensel ve dünyadaki tek ortak dildir. Şarkı söylemek, ritimle hareket etmek, dinlemek ve çalgı çalmak bireyin müzikal oluşumları öğrenmesini sağlamakta ve müzik ile ilgili etkinlikler, kişinin bedensel koordinasyon, zamanlama, hafıza, konsantrasyon ve dinleme becerilerini geliştirmeye yardımcı olmaktadır.
Sosyal Koruma Projesi kapsamında mülteci ve yerel halkla yapılan etkinliklerde, müziğin rahatlatıcı ve rehabilite edici etkisinden faydalanılmaktadır. Bu doğrultuda kişilerin müzik aleti çalmayı öğrenmelerini sağlamak, müzik becerilerinin gelişmesine destek vermek ve sosyal uyum süreçlerine katkıda bulunmak amacıyla Sultangazi Sosyal Koruma Masası tarafından yetişkinlere yönelik bendir kursları düzenlendi. 15 – 35 yaş aralığında danışanların katılım sağladığı kursun ilk haftası, danışanlara müzik aletinin tanıtılması, çalarken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve başlangıç seviyesi notaları hakkında bilgiler verildi.
Toplamda 4 hafta süren kursta katılımcılar, hem yeni bir müzik aleti çalmayı öğrenmenin hem de toplumla bağlarının güçlenmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade etti.