Günlük yaşamlarını kendi kendilerine devam ettirmekte zorlanan mülteciler, özellikle eğitim, psikososyal destek, dil, sağlık, uyum, sosyalleşme ve ekonomik alanda birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Mülteci olarak yaşamak zorunda oldukları ülkelerde karşılaştıkları sorunlardan biri de aile, akraba, komşu ve arkadaşlarla sosyal ilişki kurma zorluğudur.

WALD olarak kurulduğumuz günden itibaren kadın ve erkeğin eşit hak ve sorumluluklara sahip olması için hayatın her alanına sirayet etmiş toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı kararlı bir şekilde çalışıyoruz. Cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi kavramlarının sürdürülebilir kalkınma hedefleri açısından önemine inanıyor, tüm faaliyetlerimize ve uygulamalarımıza bu bilinci yansıtıyoruz.

Bu doğrultuda Sosyal Koruma Masalarımızın bulunduğu bölgelerde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Haftası  boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik. Kadınların yaşadıkları yerde sosyal uyumlarının arttırılması ve tüm bu süreçleri yaşarken yalnız olmadıklarını hissetmelerini sağlamak amacıyla, Bağcılar’da düzenlenen “Yalnız Değilsiniz” adlı etkinlikte, aslen göçmen olan yerel halktan katılımcılar kendi göç hikâyelerini anlatarak, mülteci kadınlara “Yalnız Değilsiniz” mesajı verdi ve tüm katılımcılar Türkiye’deki yaşam şartları ile ilgili kendi hikâyelerini paylaştı. Beylikdüzü Sosyal Koruma Masası danışanlarıyla ise, farkındalık oluşturmak amacıyla “Mutlu ve Özgür Kadınlar” etkinliği düzenlendi. Beylikdüzü Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Kadın Dayanışma Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, kadınlar kendi ülkelerine ait yemekleri getirerek, etkinlik başlamadan önce lezzetlerin tanıtımını yaptılar. 

Mart ayı boyunca, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde planladığımız aktiviteler kapsamında, Sultangazi Belediyesi’nde, mülteci kadınlara yönelik kadın sağlığı üzerine bir farkındalık çalışması düzenlenmiştir. Program, Sultangazi ve Gaziosmanpaşa Sosyal Koruma Masalarından davet edilen mülteci kadınlar ile gerçekleştirilmiştir.

Program Dünya Kadınlar Günü’nün kutlanma nedeninin ve tarihçesinin anlatılması ile başlayarak kadın hakları ve kadın sağlığı konularında bilgilendirmelerle devam etmiştir. Çalışmanın amacı ise; kadınların fiziksel, sosyal ve ruhsal sağlıklarının iyi olmasının çocukların ve aile bütünlüğünün sağlıklı olması açısından önemi, erken yaşta yapılan evliliklerin kadın sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, kadınların hijyen ve aile planlaması, kadın hakları konularında bilgilendirilmelerini ve bu tarz konular ile ilgili başvurabilecekleri kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

Programların sonunda, demokrasi ve barışın hakim olduğu, eşitsizliklerin ortadan kaldırıldığı ve daha adil bir dünya olması dilekleriyle, hep birlikte “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” kutlanmıştır.