WALD ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Mülteci Örgütü (UNHCR) işbirliği ile yürütülen Sosyal Koruma Projesi kapsamında yerel yönetimler ile sağlanan iş birlikleri ile oluşturduğumuz “Sosyal Koruma Masaları” aracılığı ile mülteci ve yerel halka sosyal ve hukuki danışmanlık hizmeti sağlanmaktadır. 2020 yılına kadar İstanbul’da proje kapsamında Avcılar, Bağcılar, Beylikdüzü, Gaziosmanpaşa, Kâğıthane, Küçükçekmece, Pendik, Sancaktepe, Sultangazi, Maltepe, Şişli ve Ümraniye Belediyeleri ile iş birliği sürdürülmüş, Sosyal Koruma Masalarında, 2017 yılından itibaren 350.000 kişiye psiko-sosyal ve hukuki destek sağlanmıştır.

Sosyal Koruma Projesi kapsamında istihdam edilen tercüman, avukat ve sosyal çalışmacılardan oluşan takımlar; danışma merkezlerine gelen tüm mültecilere ve yerel halka hizmet sağlamakta, sağlanan bu işbirliği çerçevesinde de, ilgili konularda yerel yönetimlerin kurumlar arası koordinasyonuna katkı sağlanmaktadır. Mülteciler konusunda bilgiye erişim kolaylaştırılarak, yerel yönetimlerin kapasitelerinin geliştirilmesine destek verilmektedir.

Bu bağlamda yapılan çalışmalar ve faaliyetlerde yerel yönetimin farklı birimlerinin de bulunmasına dikkat edilmekte ve kadınların güçlendirilmesi, çocukların okullaştırılması gibi sosyal uyumun zenginleştirilmesine yönelik faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Çalışmalarımıza paralel olarak, Sosyal Koruma Projesi, ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilen; koruma, sosyal uyum, eğitim ve geçim kaynakları alanlarında çalışmalara olanak sağlamaktadır. Bu projeleri geliştirme sürecinde ekiplerimiz, hem danışanlarımızın taleplerine hem de yerel yönetimlerin ihtiyaçlarına uygun şekilde hareket etmektedirler.

Sosyal uyum kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmalar yerel halk ve mülteciler arasında iletişim kanallarını zenginleştirmeyi hedeflemektedir. Yerel Yönetimler öncülüğünde planlanan ilçe koordinasyon toplantıları ile yerelde bulunan Sosyal Hizmet Merkezleri ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kamu kurum ve kuruluşları, Sosyal Destek Hizmetleri gibi yerel yönetimin ilgili müdürlükleri ve yerelde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile birlikte ilçe genelinde değerlendirmeler yapılarak iş birliği ve çözümler geliştirilmektedir.

WALD tarafından yerel yönetim bünyesinde çalışan personelin mülteci çalışmaları alanında daha da yetkinleşebilmesi amacıyla çalışmalar gerçekleştirilmekte, bu kapsamda, yerel yönetimler bünyesinde faaliyet gösteren saha ekipleri, ilgili müdürlükleri, kent konseyleri ve yerelde faaliyet alanı bulunan kanaat önderleriyle bir araya gelinerek çeşitli panel, eğitim ve seminerler düzenlenmektedir.

Sürdürülen bu çalışmalar ile birlikte geçim kaynakları ve eğitim alanında faaliyetlerimiz süreç içerisinde genişlemiştir. Okullaştırılan çocukların okul hayatlarına uyumunu teşvik etmek amacıyla servis desteği sağlanmıştır. Bununla birlikte, Geçim Kaynaklarına Erişim ve Kayıt dışı işyerlerinin Ruhsatlandırılması çalışmaları adı altında, mülteciler ve yerel halk arasındaki sosyal uyumun süreç içerisinde geliştirilebilmesine destek olacak mültecilere ait işyerlerinin ruhsatlandırılması çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda, WALD tarafından 2018 yılının ikinci yarısıyla birlikte yerel yönetimlere bağlı sorumlu müdürlükler ile iş birliği içerisinde ruhsatlandırma çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışmalar, pilot olarak, Bağcılar, Kâğıthane, Pendik ve Sultangazi ilçelerinde uygulanmıştır. Geçim kaynaklarına erişim ve kayıt dışı işyerlerinin ruhsatlandırılması ile ilgili çalışmalar sayesinde, mültecilerin vergi ödemedikleri gibi yerel halk tarafından ifade edilen yanlış düşüncelerin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, mülteciler ve yerel halk arasında yerel yönetimler ve yasalar önünde eşitlik temelinde bir perspektif geliştirilmiştir.

Sosyal Koruma Projesi kapsamında 2017 yılında İstanbul’da 11 ilçede; Sultangazi, Avcılar, Bağcılar, Beylikdüzü, Gaziosmanpaşa, Kâğıthane, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe ve Ümraniye Belediyeleri’nde UNHCR ile birlikte oluşturduğumuz Sosyal Koruma Masalarında hizmet verilmiştir. 

Ayrıca mülteciler ve ev sahibi topluluğun sosyal uyumlarının güçlendirilmesi amacıyla sosyal uyum etkinlikleri düzenlenmektedir. 

UNHCR ve Belediyeler iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz Sosyal Koruma Projesi kapsamında toplamda;

2017 yılından Ağustos 2024 tarihine kadar;

- Yaklaşık 423.000 kişiye psiko-sosyal ve hukuki destek sağlanmıştır

- 1000 kişi Türkçe Dil Kursuna katılım sağlamıştır.

- Toplam 120 kayıtsın iş yerinin ruhsatlandırılması ve çalışma izni süreçleri tamamlanmıştır.

- 2017 yılından itibaren 2000 kamu kurum/kuruluşu personellerine “Doğru Bilinen Yanlışlar Eğitimi” verilmiştir.

- 105 mültecinin kent konseylerine katılımı sağlanmıştır.

- 25 İlçe Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirilmiştir.

- 100 farklı mentörlük etkinliği mülteci ve yerel halktan katılımcılarla birlikte gerçekleştirilmiştir.

- Yerel halk ve mültecilerin katılım sağladığı 377 Sosyal Uyum Etkinliği düzenlenmiştir.

Sosyal Koruma Projesi Değerlendirme Anketi formlarına aşağıda dil seçeneğini tıklayarak ulaşabilirsiniz.

    TÜRKÇE / ARAPÇA

Sosyal Koruma Projesi 2020 yılında tüm hızıyla devam etmektedir.

SOSYAL KORUMA MASALARI / İLETİŞİM

Kâğıthane Sosyal Koruma Masası

Gençlik ve Bilim Merkezi, Çağlayan Mahallesi, Rümeysa Sok.No:1 Kagithane/İstanbul 
Telefon: 0 552 266 84 59

 

Sancaktepe Kent Uyum Birimi

Sancaktepe Belediyesi Samandıra Kültür Merkezi - Eyüp Sultan Mah. Ulubatlı Hasan Cad. No:1 Sancaktepe/İstanbul
Telefon: 0 555 070 60 37

 

Bağcılar Sosyal Koruma Masası

Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı, Barbaros Mh. Hoca Ahmet Yesevi Caddesi No:37 Bağcılar/İstanbul
Telefon: 0 552 266 84 76

 

Küçükçekmece Sosyal Koruma Masası

Göçmen ve Mülteci Koordinasyon Merkezi, İnönü Mah., Maslak Çeşme Cd. No:102, 34295 Küçükçekmece/İstanbul
Telefon: 0 552 266 83 49

 

Sultangazi Kent Uyum Birimi

Sultangazi Belediyesi Nikah Salonu, Uğur Mumcu Mahallesi, Atatürk Bulvarı, No:54 Sultangazi/İstanbul
Telefon: 0 552 266 84 75