YEREL YÖNETİMLERDE İÇERME VE KATILIM

WALD olarak katılım sağladığımız; Türkiye Belediyeler Birliği (TBB)ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ (UNHCR) nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Belediyelerde İçerme ve Katılım” etkinliği, yerel yönetim, ulusal, uluslararası kurum ve sivil toplum kuruşlarının temsilcilerinin katılımı ile 12-13 Mayıs 2022 tarihleri arasında Adana’da gerçekleştirildi. 

Program; Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İsmail GÜNEŞ, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU, UNHCR Türkiye Temsilcisi Philippe LECLERC, TBB Genel Sekreter Yardımcısı Kayhan ÖZÜM’ün açılış konuşmaları ile başladı.

UNHCR Türkiye Temsilcisi Philippe LECLERC konuşmasında; UNHCR olarak nerede olurlarsa olsunlar Türkiye’nin geçici koruma statüsünde olan Suriyelilere sağladığı hizmetleri takdir ettiklerini belirterek, UNHCR olarak, kurulduğu tarihten beri savaştan kaçan insanlara yardım sağladıklarını ifade etti. LECLERC, mültecilere İlişkin Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin ruhunda tüm paydaşların bir arada hareket etmesinin yattığını vurguladı ve tüm toplum için sosyal uyumun, birlikte barış içerisinde yaşamanın bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU ve programın ev sahipliğini yapan TBB Genel Sekreter Yardımcısı Kayhan ÖZÜM de katılımcılara hitap eden isimler arasındaydı.

BELEDİYELER VE SIĞINMACILAR, İÇERME VE KATILIM

TBB’nin hazırlamış olduğu göç ve uyum konulu video gösteriminin ardından kürsüye gelen Sümeyye GEDİKOĞLU “Belediyeler ve Sığınmacılar: İçerme ve Katılım” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından; programın ilk paneli olan “Kimseyi Geride Bırakmamak” konulu tematik oturumuna geçildi. Oturumun ilk konuşmacısı olan UNHCR Türkiye temsilcisi Philippe LECLERC; Ukraynalı mülteciler üzerine yaptığı konuşmasında, Türkiye’den sonra Polonya’nın en fazla mülteci alan ikinci ülke olduğuna vurgu yaparak bu sırayı Romanya ve Slovakya’nın takip ettiğini söyledi. Ayrıca; rakamsal olarak yapılan bu sıralamanın arkasında birçok acının mevcut olduğunu belirtti. UNHCR Cenevre Temsilcisi Claire ROBERTS LAMONT ise “Global Compact on Refugees Platformu”nda farklı partnerlerin bir araya gelip sosyal uyum üzerine çözüm ürettiklerine değindi ve belediyelerin projelerini programlama şeklinde daha uzun vadeli, kapsayıcılığı merkeze alan bir yaklaşım çerçevesinde olması gerekliliğini ifade etti.

Oturumun ardından; Belediyelerin ortaya koyduğu iyi uygulama örneklerinin sergilendiği fuar alanı gezildi. Bir çok il/ilçe belediye temsilcileri yürütmüş oldukları projeleri stantlarda sergileyerek tanıtımlarını yaptılar.

İstanbul Sultangazi Belediyesinin, WALD ve UNHCR işbirliği ile gerçekleştirdikleri “Yenilikçi Girişimci Kadınlar”, Adana Seyhan Belediyesinin, “Üreten Kadınlar Kooperatifi” ve Hatay Büyükşehir Belediyesinin, “GIZ Qudra Gönüllü İtfaiyecilik” projeleri ilgi gören projelerin başında geldi. 

Etkinliğin ikinci günü “Kurumlararası Koordinasyon” otumu ile devam etti. UNHCR Kurumlararası Koordinasyon biriminden Ahmet ÜNVER “Bölgesel Mülteci ve Dayanıklılık Planı (3RP)” nı anlatarak;  UNHCR’ın temel ihtiyaçlar, koruma, geçim kaynaklarına erişim, eğitim, sağlık alanlarında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulundu. UNHCR İstanbul Kurumlararası Koordinasyon biriminden İpek MİSCİOĞLU’ da UNHCR İstanbul ve WALD ile beraber İstanbul ve Marmara Bölgesi’ndeki çalışmaları desteklediklerini ifade etmiştir. Belediyelerin kentlerdeki hizmetleri mülteciler için de sağlayan en önemli yerinden yönetim birimleri olmasının 2018 yılında oluşturulan “İstanbul Deklarasyonu” ile uluslararası alanda belgeleştirilerek Marmara Bölgesi’nden belediyeler, TBB’nin ve uluslararası kuruluşların da imzacı olması ile başlangıç kılavuzu oluşturulduğunu ifade etti.