WALD’ın “Doğru Bilinen Yanlışlar” Eğitim Serisini Devam Ediyor

Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) tarafından hayata geçirilen ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile iş birliği içerisinde devam Sosyal Koruma Projesi kapsamında; İŞKUR Pendik Hizmet Müdürlüğü ile 13 Ağustos 2021 tarihinde, “Sancaktepe Sosyal Hizmet Personeline Yönelik Mülteciler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar ve Yasal Mevzuat” toplantısı Sancaktepe Sosyal Hizmetler Merkezi (SHM) toplantı salonunda gerçekleştirildi.

WALD Takım Lideri Can Yılmaz tarafından, Sancaktepe Sosyal Koruma Masasına(SKM) gelen danışanların hukuki başvuru sebepleri ve konuya ilişkin yapılan yönlendirilmeler paylaşıldı.

WALD Koruma Sorumlusu Av.Orhan Koç tarafından gerçekleştirilen “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Mevzuatı” sunumu ile devam etti. Koç, gerçekleştirdiği sunum kapsamında Türkiye’de mülteci mevzuatı, geçici koruma kanunu, vatandaşlık, çalışma izni ve sosyal uyum yardımları (SUY) ile ilgili mevzuatın detayları hakkında bilgi verdi. Koç sunumunda, “Mülteciler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar” ile ilgili olarak günlük hayatta maruz kalınan yanlış bilgilerin doğrularını paylaştı..

Ümraniye;

Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) tarafından hayata geçirilen ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile iş birliği içerisinde devam Sosyal Koruma Projesi kapsamında; Ümraniye Sosyal Hizmet Müdürlüğü iş birliğiyle 17 Ağustos 2021 tarihinde, “Ümrniye Sosyal Hizmet Personeline Yönelik Mülteciler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar ve Yasal Mevzuat” toplantısı, Ümraniye Sosyal Hizmetler Merkezi (SHM) toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Ümraniye ilçe sınırlarında yer alan kamu personellerine, mültecilerin hak ve yükümlülükleri hakkında bilgilendirilmelerin yapıldığı toplantıda, WALD Takım Lideri Can Yılmaz tarafından başvuran danışanların hukuki başvuru sebepleri ve konuya ilişkin yapılan yönlendirmeler katılımcılarla paylaşıldı.  SKM’lerde sıkça karşılaşılan hukuki başvuruların sebeplerinin örneklendirildiği toplantıda; kimlik taşıma, geçici koruma kimlik belgeleri, 3. Ülke yerleştirmeleri, yerleşim yeri kayıtları, vatandaşlık başvurularının hukuki kapsamlarda olduğu bilgisi paylaşıldı. Gerçekleştirilen başvurulan, barolar, mahkemeler ve noterler gibi ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına yönlendirildiği belirtilen toplantıda; çocuk işçiliği, çocuk evliliği, engelli bireyler, çocukların okullaştırılması gibi SKM’lerde en sık karşılaşılan sorunlar olduğu ifade edildi. Bununla beraber, WALD olarak, bu sorunların en aza indirgenmesi için “Sosyal Uyum Etkinlikleri” düzenlendiği aktarıldı, Türk Kızılayı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı gibi kamu ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde çalışıldığı ifade edildi. Toplantı, soru cevap bölümüyle sona erdi.