WALD II. E-PARLAMENTO GENÇLİK OTURUMU
WALD E-Parlamento Gençlik Oturumlarının ikincisi; Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro ROGRIGUEZ, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Angel GUTIERREZ HIDALGO, Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Burhanettin Aykut Arıkan ve Prof. Dr. Elif NUROĞLU’nun katılımları 11 Mayıs 2022 tarihinde Türk-Alman Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Hibrit formatta gerçekleşen toplantıya Türkiye, ABD, Romanya, Hollanda, Belçika başta olmak üzere çeşitli ülkelerden öğrenciler de çevrim içi olarak katılım sağladı.
WALD E-Parlamento Gençlik Oturumu; Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet DUMAN’ın açılış konuşmaları ile başladı. DUMAN konuşmasında; geleceğin liderleri gençler ile bu uluslararası platformda birlikte olmak ve uluslararası temel rehberlerden biri olan ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ çerçevesinde yaşam alanlarına dair fikir alışverişinde bulunmanın çok kıymetli olduğunu ifade etti. Duman konuşmasını; “WALD olarak bizler; geleceğin liderleri olacak gençlerin, politika yapıcı liderlerle bir araya gelerek aktif rol alacakları, yerel ve küresel sorunlara karşı çözüm önerileri geliştirebilecekleri WALD E-Parlamento Gençlik Platformu aracılığı ile dünyanın çeşitli ülkelerinden gençlere interaktif katılım olanağı sağlamayı amaçlamaktayız” sözleriyle tamamladı.
WALD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumlarda, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının (SKA) öncelikli konularından olan Sürdürülebilir Şehirler ele alındı.
BM Türkiye Mukim Koordinatörü ROGRIGUEZ yaptığı konuşmasında; “Dünya genelinde kentleşmenin büyük boyutlara eriştiğini günümüzde, tüm ülkelerde planlamanın iyi yapılıp yönetilmesinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına erişilmede büyük öneme sahiptir” dedi. RODRIGUEZ ayrıca; Türkiye’nin Paris İklim anlaşmasını onaylamasının ve Konya’da gerçekleştirilen “İklim Şurası”nın iklim değişikliğine yönelik alınan önemli aksiyonlar olduğunu ifade etti. Bununla birlikte gelişmiş, gelişmekte ve az gelişmiş ülkelerin karbon salınımını azaltma noktasında farklı imkan ve kapasitelerinin olduğunu belirterek, BM olarak karbon salınımı oldukça fazla olan ve bununla karşılaştırıldığında ulusal katkı beyanları yeterli olmayan ülkeler için herhangi bir yaptırım mekanizmasının bulunmadığının da altını çizdi.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo “2022 Yılının Avrupa Gençlik Yılı” olması sebebi ile gençleri karar alıcı liderler ile bir araya getiren WALD E-Parlamento Gençlik Oturumu gibi platformların kıymetli olduğunu belirtti. Covid-19 ile beraber yaşadığımız iklim değişikliği sürecinin de etkisiyle AB’de köklü bir değişikliğe gidilmek için aksiyonların alındığını; bu dönüşüm sürecinde de “Kimseyi geride bırakmama” mottosu ile “Adil Geçiş Mekanizması”nı merkeze aldıklarına vurgu yaptı.
Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın'da konuşmasında, “Sürdürülebilirlik, akıllı şehirler ve bununla ilgili uygulamalar konusunda maalesef Türkiye'nin kentsel planlamanın sonradan gelmesi gibi bir kadersizlikle var. Önce yaşam başlıyor, kent bir şekilde oluşuyor sonra arkasından planlama geliyor” dedi.
Düzenli bir kentte yaşamı sürdürülebilir kılmanın çok daha kolay olduğunu ifade eden Başkan Aydın, "Düzensiz bir kentte plansız bir kentleşmenin olduğu bir yerde yaşamı sürdürülebilir kılmak, insanları mutlu etmek, yaşam kalitesini arttırmak gerçekten çok büyük bir fedakarlık ve çalışma gerektiriyor” ifadeleri ile konuşmalarını sonlandırdı.
Uluslararası boyutta oldukça ilgi gösterilen ve hibrit olarak gerçekleştirilen oturumlarda katılımcılar; Türkiye’den diğer ülkelerden katılan gençlerin “SHA 11 Sürdürülebilir Kentler ve Topluluklar” ile ilgili sorularını cevapladılar. Program aile fotoğrafı çekimi ile sona erdi.