Sen de Bir Ateşböceği Yak, Karanlığı Aydınlat!
Kadına Şiddete Karşı Mücadele kapsamında her yıl işbirliği içerisinde olduğumuz Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), her sene olduğu gibi bu yılda 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü itibariyle kadınlara yönelik şiddete karşı yeni bir kampanya başlattı. 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günün’den başlayarak 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar süren “16 Günlük Aktivizm – Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası” kapsamında bu sene kadınlara ve kız çocuklarına yönelik siber şiddete dur diyecek 1 milyon kişiye ulaşılması hedeflenmektedir. Birleşmiş Milletler tarafından küresel ölçekte düzenlenen ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri öncülüğünde düzenlenen kampanya, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için farkındalık ve hak savunuculuğu çalışmalarını kapsıyor.
Yanıp sönen ışıkları sayesinde birbirleriyle iletişim kuran ve karanlığı aydınlatan ateş böcekleri, BM Kadın Birimi’nin 2018 ve 2019 yıllarında gerçekleştirdiği 16 Günlük Aktivizm kampanyalarının ilham kaynağı oldu. Bu yıl da #KaranlığıAydınlat sloganıyla düzenlenecek olan kampanya, herkesi www.atesbocekleri.info sitesinde siber şiddet ile ilgili testi çözmeye ve arkadaşlarına meydan okumaya (challenge) davet ediyor.
UN Women tarafından bu sene özellikle dikkat çekmesi planlanan konu ise; içinde bulunduğumuz Covid-19 salgınının, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve kız çocuklarının güçlenmesi alanında bizleri, bugüne kadar elde edilen kazanımların birer birer kaybedilmesi riski ile karşı karşıya bırakmasıdır.
WALD olarak kurulduğumuz günden bu yana; aydınlık yarınlar için, kadın ve kız çocuklarının haklarını güvence altına alarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin sağlanması adına pek çok adımlar attık. Bu doğrultuda, yürüttüğümüz projeler çalışmalar ve işbirlikleri ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla toplumun bilinçlendirilmesi adına farkındalık oluşturmaya çalıştık.
Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR) işbirliği ile yürüttüğümüz Sosyal Koruma Projesi kapsamında, kadınların bilinçlendirilmesi ve güçlendirilmesi ile ilgili düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin yanı sıra, 16 Günlük Aktivizm Kampanyası kapsamında da farkındalık çalışmaları yürütüyoruz. Sosyal Koruma Projesi’ni yürüttüğümüz Belediyelerle birlikte, ilçede yaşayan kadınlarla online etkinlikler düzenliyoruz.
Genel olarak şiddet; kadına yönelik şiddet, şiddet döngüsü kavramlarının tanımlanmasıyla başlayan etkinliklerde, katılımcılara, kadına yönelik şiddet ve aile içi kadına yönelik şiddet ile mücadelede ulusal ve uluslararası metinler, mevcut ve olası bir şiddet durumunda alınabilecek tedbirler, oluşturulması gereken “Güvenlik Planlaması” ve güvenlik planlamasının nasıl oluşturulması gerektiği ile ilgili bilgilendirmeler yapılıyor. Bununla birlikte katılımcılara; Türk Ceza Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’nda kadına yönelik şiddete ilişkin düzenlemeler, kadınların şiddet mağduru olması halinde yararlanabilecekleri adli yardım hükümleri, insani yardım alanında çalışan vakıf ve sivil toplum örgütlerinin şiddet mağduru olan kadınları desteklemedeki rolü, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından projelendirilen KADES (Kadın Acil Destek) uygulaması hakkında bilgiler veriliyor.
WALD olarak, kadınların bilinçlendirilmesi ve güçlendirilmesinin önemine inanıyor, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele de Biz de Varız diyoruz.
Her kadının bu gibi durumlarda ne yapması gerektiğini, nereden destek alabileceğini biliyor olması oldukça önemlidir.
•Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı Alo 183
•Alo 155 Polis İmdat
•Alo 156 Jandarma İmdat
•112 Acil
•Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 0212 656 96 96
•Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde, Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğünde, Aile Danışma Merkezleri ve Toplum Merkezlerinde ücretsiz olarak danışmanlık ve yönlendirme hizmetleri alabilirler.
•Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine başvurabilirler. Bu merkezlerde hukuki, psikolojik ve danışma gibi farklı alanlarda hizmetler sunulmaktadır.
•Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, kaymakamlıklar ve valiliklerin yürütmekte olduğu hizmetler arasında şiddet gören kişiler çocukları ile birlikte geçici süreliğine sığınma evlerine barınmak için başvurabilirler.