Dünya Şehirler Günü Programı Gerçekleşti
BM-Habitat tarafından her yıl farklı bir kentte kutlanan 31 Ekim Dünya Şehirler Günü kapsamında bu yılki program, İstanbul'da Üsküdar Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Programın bu yılki teması ise 'Herkes için sürdürülebilir kentsel geleceğin finansmanı' oldu.
Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi (WALD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Duman da katılım sağladığı programa; Emine Erdoğan’ın yansıra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, BM-Habitat Genel Sekreter Yardımcısı ve İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, Çin Halk Cumhuriyeti Konut ve Kentsel Gelişim Bakan Yardımcısı Dong Jianguo, Malezya Pilgrim Fonu Genel Müdürü Azman Mokhtar ile Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Genel Sekreteri Emilia Siaz katılım sağladı.
Emine Erdoğan, şehirleri "medeniyet yolculuğunun bir ürünü" olarak tanımlayarak, kentlerin sadece insanları bir araya getirmediğini, aynı zamanda ortak kültür ve medeniyeti somut bir şekilde yansıttığını belirtti. Hızla artan kentleşmenin önemine vurgu yaparak, 2050'ye kadar büyük bir nüfusun şehirlerde yaşayacağını ifade etti. İklim krizinin yarattığı sorunlara karşı mücadelede şehirlerin büyük bir güce sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, sürdürülebilirlik, adalet ve refahın hüküm sürdüğü şehirlerin inşa edilmesi gerektiğini söyledi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise video mesajında, şehirlerin karbon nötr hedeflerine ulaşmada önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, Türkiye'nin Sıfır Atık çabalarını takdir ettiğini belirtti. Döngüsel ekonomi modellerinin potansiyeline değindi ve Sıfır Atık Danışma Kurulu'nun yarınki toplantısının başarılı geçmesini diledi. BM-Habitat Genel Sekreter Yardımcısı Maimunah Mohd Sharif ise; Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılını kutladığı konuşmasında, iklim değişikliği ile mücadelede küresel bir çaba sergilemenin, sürdürülebilir bir gelecek için sorumluluk taşıdığını belirtti. Hep birlikte hareket ederek, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz dedi.
(WALD) olarak; 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA)’nın yerelleştirilmesi amacıyla çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bu çerçevede, dirençli, sürdürülebilir şehirlerin inşası ve iklim değişikliği ile mücadele konularında da faaliyetlerimizi devam ettirmekteyiz.