''YERELDE UYUM BULUŞMALARI ANADOLU YAKASI'' PROGRAMI
İstanbul İl Göç İdaresi Başkanlığı ve IOM işbirliği ile 2 Mart 2022 tarihinde ilki gerçekleştirilen WALD'ın da katılımcıları arasında olduğu “Uyum Buluşmaları 2022” toplantısı İstanbul İl Göç İdaresi Uyum ve İletişim Daire Başkanı Serdar Dal’ın açılış konuşması ile başladı. Birleşmiş Milletler Göç Kurulu Proje Yetkilisi Melis Kurucu konuşmasında “Yerelde Uyum Buluşmaları”nın otuz altıncısını gerçekleştirdiklerini ve bu buluşmaların yüze tamamlanmasını hedeflediklerini ifade etti.
Programın devamında Uyum ve İletişim Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Mustafa Salih Paşaoğlu, ‘uyum’ adı altında gerçekleştirilen bu buluşmaların ülkemizde yaşamakta olan yabancıların kendi kültürlerini ve dillerini Türkiye’de yaşatmaya devam etmelerini ancak bununla beraber Türkçe’yi ve Türk kültürünü de kendi hazinelerine eklemeleri gerektiğini vurguladı. Paşaoğlu “Bu topraklara gelen farklı milletler her zaman kadim değerler katmıştır, şimdiye kadar her türlü sığınmacıya yardımcı olduk ve olmaya devam edeceğiz. Geldiğiniz topraklarda hukuk kuralları ve işleyişler farklı olabilir ancak bizim temennimiz ‘uyum’ sağlanırken ülkemize ait kurallara da sizlerin uyum sağlamasıdır” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.
Daha sonra izlenen “Büyüksün Türkiye” isimli video salonda beğeni topladı. Videoda İstanbul’un her mahallesinde farklı din, dil ve ırktan insanların beraber yaşayabileceği ve Türk toplumunda herkesin yüce gönüllü olduğu, yabancı uyruklu kişilere destek sağlayacağı öne çıkmakta.
Toplantının devamında Hayat Boyu Öğrenme Merkezi ve İl Göç İdaresi’nin ortak çalışması olan “Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi” (SUYE) hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı.
Sosyal uyumu arttırmak adına yabancılara özellikle dil öğrenimi, etkileşimin arttırılması, kamu otoritelerine güven ile şikayet mekanizmalarını kullanmak, belirli bölgelerde topluca ikamet etmekten kaçınma, önyargılı olunmaması, genellemelerden kaçınılması gibi önerilerde bulunuldu.
Toplantının ikinci oturumunda Kızılay Derneği Çalışmacısı Zeynep Piroğlu tarafından yapılan “Sosyo-Ekonomik Güçlendirme Programı” sunumunda 17 ilde 18 Kızılay Toplum Merkezi’nin bulunduğu, Malatya ve Trabzon merkezlerinin tamamlanma aşamasında olduğu, sağlanan destekler, fonlar ve gerçekleştirilen atölyeler hakkında bilgilendirme yapıldı.
Toplantının son oturumunda İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Uzmanı Güner Şengüller tarafından “Yabancıların Türkiye’de Eğitime Erişimi” konulu sunum gerçekleştirilerek bu kapsamda yapılan hizmetler ele alındı.
Toplantı “Tanısan Sen de Seversin” isimli video gösteriminin ardından İstanbul İl Müftülüğü’nün Diyanet İşleri Başkanlığının göçmenlere yönelik faaliyetlerinin anlatılması ile sonlandırıldı.