Yeni Kent Ekonomi Modeli Kar Taneleri Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Açılış Lansmanında Yaptıkları Konuşma
Sayın Kaymakamım,
Sayın Belediye Başkanım,
Siyasi Partilerimizin Değerli Temsilcileri,
Değerli Hazirun,
Hanımefendiler Beyefendiler,
Değerli Basın Mensupları,
Bugün burada, Yeni Kent Ekonomi Modeli kapsamında hayata geçirdiğimiz “Kar Taneleri Kadın Girişimi ve Üretim Kooperatifi’’nin tanıtım programında sizlerle olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim.
1993 yılından bu yana demokrasi ve insan hakları ideallerini paylaşmak ve etkin bir yönetişim anlayışı oluşturmak adına yola çıkan Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) olarak, hak temelli yaklaşım çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmalarımızda; kadınlar ve çocuklar önceliğimizdir. Ayrıca tüm dezavantajlı grupların, topluma adil ve eşit katılımları noktasında etkin bir rol üstlenmekten memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isteriz.
Sadece 2020 yılında dünya üzerinde 82 milyonu aşkın insanın yerinden edildiği düşünüldüğünde sürekli değişen ve dönüşen dünyada toplumsal olarak güçlü, kalıcı ve aynı zamanda sürdürülebilir sistemler oluşturma zorunluluğu kaçınılmazdır. Bu doğrultuda; uluslararası kurumların, sivil toplum kuruluşlarının, merkezi ve yerel yönetimlerin iş birliği içerisinde çalışarak ülkenin ekonomik ve toplumsal kalkınma planları doğrultusunda sürdürülebilir sistemler inşa etmeleri oldukça önemlidir.
WALD olarak farkındayız ki; bir ülkenin toplumsal ve sosyal refahının gelişmesi için önemli bir süreç olan ekonomik kalkınmanın temeli; üretim mekanizmalarının devamlılığından ve yeniden üretmekten geçmektedir. Birlikte çalışmak, birlikte üretmek ve ülkemizin ekonomik kalkınmasına birlikte katkıda bulunmak adına 2019 yılında temellerini atmış olduğumuz “Yeni Kent Ekonomi Modeli’’ anlayışı ile oluşturduğumuz kooperatifçilik çalışmalarımıza, 2022 yılında da aktif bir şekilde devam etmekteyiz.
Gelişmişlik ve kalkınma düzeyi yüksek olan ülkelerde işgücü katılım oranları incelendiğinde çalışma hayatında kadının görünürlüğünün yüksek olduğu ve özellikle dezavantajlı grupların işgücü piyasasına kazandırılması amacını taşıyan sosyal kooperatiflere, kadın katılım oranının %90lara yaklaştığı görülmektedir. Kadın emeğinin ve üretkenliğinin, sürdürülebilir sistemleri desteklemede birleştirici, dönüştürücü ve şeffaf etkilerinin; toplumsal kalkınmayı destekleyici ivmeler kazandıracağına inanıyor ve benzeri çalışmaların iyi örnekler olarak artırılmasını temenni ediyoruz.
Bu düşüncelerden hareketle Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)’nin destekleriyle Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) olarak Gaziosmanpaşa Belediyesi iş birliğinde SS Kar Taneleri Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kurmuş bulunmaktayız.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri içerisinde yer alan ‘Sorumlu Üretim ve Tüketim’ konusuyla ilgili 12. Maddede yer verildiği üzere; ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmayı başarmak için, doğal kaynakların doğru kullanımı ve tüketim kültürünün değiştirilmesi ile ekolojik dengenin bozulmamasına katkı sağlamak büyük önem arz etmektedir.
WALD olarak, daha verimli üretim ve tedarik zincirlerinin oluşturulmasında, doğaya ve insana zarar vermeyen malzemelerin kullanımını teşvik eden kooperatifçilik faaliyetlerinin güçlendirilmesini destekliyoruz.
Bu amaçlar doğrultusunda projemizin ve benzer üretim mekanizmalarının örnek teşkil ederek yaygınlaşmasını diliyor, bu projede bizlere destek veren değerli paydaşlarımıza teşekkür ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.