IV. WALD E-Parlamento Gençlik Oturumu – “SKA: 13 İklim Eylemi ve Aktif Vatandaşlık” Etkinliğinde Yaptıkları Konuşma

Değerli Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü,

Sayın Altınbaş Üniversitesi Rektörü,

Kıymetli Bağcılar Belediye Başkanı,

Sayın Katılımcılar,

Sevgili Öğrenciler,

Hanımefendiler,

Beyefendiler,

 

Dün 11 Eylül Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana gelen ikiz kule saldırılarının; Bugün ise Türkiye’de meydana gelen 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yıldönümünde sözlerime yeni eğitim-öğretim döneminin şimdiden hayırlara vesile olması temennisiyle başlamak istiyor; sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Türk siyasi tarihinde önemli bir yeri olan bu günde demokrasimizin giderek güçlendiğini görmekten mutluluk duyuyor ve daha ileriye taşınması adına atmış olduğumuz bu adımda bugün iştirak sağlayan siz değerli gençlere hoş geldiniz diyorum.

 Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD), geleceğin bugünden  inşasından hareketle; gençleri, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını ve katılımcı demokrasiyi merkezine alan çalışmalarını kurulduğu günden bugüne 29 yıldır aynı azim ve kararlılıkla devam ettirmektedir.

 

‘Toplumu ve dünyayı değiştirmek yerelden başlar’ fikri ile bireylerin bilinçli vatandaşlar olmaları noktasında gayret sarf etmekteyiz.

 Bu anlamda, Vakfımızın isminden de anlaşılacağı üzere, katılımcı demokrasi ve aktif vatandaşlık temaları, oluşturduğumuz ve yürüttüğümüz projelerin temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. Gençlerin demokratik katılım araçları ile politika yapım süreçlerinde bilinçli vatandaşlar olarak  rol almaları ana hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

Bu doğrultuda, T.C. Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı, Ulusal Ajans, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen ‘Yeşil Gelecek İçin Avrupa Gençlik İttifakı Projesi’ aktif vatandaşlık, gençlik ve yeşil gelecek kavramlarını içine alarak 2021’den itibaren devam ettirdiğimiz projelerimizden biridir.

Şu an aramızda bulunan Türkiyeli, Romanyalı, Belçikalı ve Kuzey Makedonyalı 20 genç arkadaşımızın dahil olduğu Proje, lider ülke olarak Türkiye’nin ve WALD’ın yürütücülüğünde uluslararası bir konsorsiyum ile devam etmektedir.

Projemiz çerçevesinde, Yeşil Mutabakat hakkında Türkiyeli ve Avrupalı gençlerin bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir.  Buna bağlı olarak, hazırlamış olduğumuz “Yeşil Mutabakat El Kitabı” ve bireysel bazda gençlerin karbon ayak izini ölçümleyerek küçültülmesini hedefleyen mobil uygulama somut çıktılarını oluşturmaktadır.

Bugün burada karşımda duran genç arkadaşlarımın yarını şekillendireceğinin farkında olarak görüşlerini ve düşüncelerini bugünün liderleri ile paylaşma fırsatını “WALD E-Parlamento Gençlik Oturumu” modalitesi ile sağlamış olmaktan ayrıca memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim.

WALD E-Parlamento Gençlik Oturumları serisi, “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”nın gençlerin de dahil edilerek “kimseyi geride bırakmama ilkesi” çerçevesinde yerelleştirilmesi amacına hizmet etmektedir.

Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler Türkiye, işbirliğinde Türkiye’nin çeşitli bölge ve illerinden “her kentten bir yerel yönetim ve bir üniversite işbirliği” anlayışı ile programlar gerçekleştirmeye devam etmekteyiz. 

Bu serinin ilkini 12 Kasım 2021 tarihinde ‘Yeşil Mutabakat ve Gençler’ temasıyla Balıkesir’de;

ikincisini 11 Mayıs 2022 tarihinde ‘SKA 11: Sürdürülebilir Yaşam Alanları ve Topluluklar’ temasıyla İstanbul’da, Türk-Alman Üniversitesi’nde;

üçüncüsünü ise 27 Mayıs 2022 tarihinde ‘SKA 12: Sorumlu Üretim ve Tüketim’ teması ile Konya’da gerçekleştirdik.

 

Bugün değerli Altınbaş Üniversitesi ve Bağcılar Belediyesi ev sahipliğinde hep birlikte ‘SKA 13: İklim Eylem Planları’nı aktif vatandaşlık ve katılımcı demokrasi ilkeleri çerçevesinde tartışmaya açacak; sizlerin bakış açıları ve değerli panelistlerimizin katkılarıyla farklı perspektifler sunmaya çalışacağız.

‘İklim Eylemi’ iklim değişikliğinin beraberinde getirdiği olumsuz etkiler ile mücadelede toplumun en küçük yapı taşı olan bireyden başlayarak harekete geçmeyi esas almaktadır.

Bu doğrultuda bireyler, yerel yönetimler, ulusal hükümetler ve uluslararası kuruluşların işbirliği ve çabası iklim değişikliği ile mücadelede oldukça önem arz etmektedir. Zira, sera gazı emisyonlarının artması sonucu doğa olaylarında artış yaşanmakta; ülkemizde de maalesef son dönemde tanıklık ettiğimiz sel ve yangın felaketlerine sebep olmaktadır. Sözlerime son veririken siz kıymetli katılımcılar için verimli bir E-Parlemento olmasını temenni ediyorum.