Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR)) işbirliğinde gerçekleştirilen Sosyal Koruma Projesi kapsamında, 24 – 25 Aralık 2019 tarihlerinde Geçim Kaynaklarına Erişim ve Kayıtsız İşyerlerinin Ruhsatlandırılması başlığı altında iki eğitim gerçekleştirildi.

Türkiye’de yaşayan geçici koruma altındaki Suriyelilerin katılımıyla, İstanbul Anadolu ve Avrupa yakası olmak üzere iki bölgede gerçekleştirilen eğitimlerin amacı, mültecilerin istihdam olanaklarının arttırılması, geçimlerini sağlayabilmelerine destek olunması, mesleki becerilerinin geliştirilmesi ve işgücü piyasasına uyumlarının arttırılması ile ilgili konular hakkında bilgilendirmeler yapılmasıdır.

Eğitimlerin başlangıcında açılış konuşması yapan WALD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman; Sosyal Koruma Masalarında sunulan hizmetler ve bugüne kadar WALD tarafından yürütülen projeler hakkında bilgiler verdi. Toplantıda, Sosyal Koruma Projesi Geçim Kaynakları Sorumlusu Avukat Cenk Balsu katılımcılara kayıt dışı işyerlerinin ruhsatlandırılması sürecine ilişkin bir sunum gerçekleştirerek, konuşmasında; mültecilerin ticari faaliyetlerinin yerel mevzuata uygun yapılmasını sağlamanın toplumsal barışa katkı sağlayacağını vurguladı. Ruhsatlandırma hizmetinden yararlanmak isteyen mültecilerin şahsi başvuru koşullarını sağlaması gerektiğini belirterek, gereken koşulları ve açılacak iş yerlerinin kanunda belirtilen standartlara uygunluk şartlarını detaylı bir şekilde açıklayarak katılımcıların bu eğitimden elde edindikleri bilgileri çevreleri ile paylaşmalarının önemini vurguladı. Eğitim, Türk Kızılayı, İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Kurumu temsilcilerinin Geçim Kaynaklarına Erişim ve Kayıt Dışı iş Yerlerinin Ruhsatlandırılması alanlarında yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler vermeleri ile devam etti. 

Programın sonunda, WALD Geçim Kaynakları Sorumlusu tarafından katılımcıların soruları cevaplanırken, katılan diğer kurumlar da kendi alanları ile ilgili soruları cevaplandırdılar. Program katılımcıların teşekkürleri ile son buldu.